Boerenkrijgstappers VZW

Boerenkrijgstapper legt (alweer) een literair ei.


Zoals het spreekwoord het wil: in mei legt iedere vogel een ei. Zo ver zijn we nog lang niet. Maar toch kan er al eens over nagedacht worden wat reizigers uit Rome zouden kunnen brengen. De klokken, weet je wel. Wanneer die van hun mythische reis naar Rome terugkomen, verblijden ze de kinderkens met ... Nu ja, vul zelf maar in. En waarom zouden ze eens niet een ei droppen dat ik al even geleden gelegd heb? Een boek. Jawel. Sommigen zeggen dat je daarvoor een kieken moet zijn. Het zij zo.
Maar waarom dan toch?
Kijk, niemand zal het ontkennen dat de jeugd onze toekomst is. Dus is het belangrijk die jonge mensen aan te spreken, te interesseren. Hen, bijvoorbeeld, kennis te laten maken met hoe de mensen, nog niet eens vier generaties geleden, leefden en werkten. Zoals hoe belangrijk molens van allerlei soort en aard toen waren. Hoe belangrijk het is dat erfgoed nu nog te koesteren en te bewaren.

In en om de geklasseerde en werkende Klepmolen in Balegem (waar ik molenaar ben) is al enkele jaren een programma uitgewerkt om kinderen van een derde en vierde leerjaar van het basisonderwijs met de molen kennis te laten maken. Tot u toe zijn het vooral de scholen uit de omtrek die zich daartoe wel aangesproken voelen. Zo krijgen we daar in de Klepmolen vrij dikwijls die jonge gastjes op bezoek. De interesse van de kinderen is er wel, maar wat vooral blijft „hangen“ is wat verteld wordt onder de vorm van een verhaal. Vandaar dat ik de digitale pen in de cyberinkt heb gedoopt.

Eind 2016, begin 2017, bereikte het boek „Floertje, de kat van de molenaar“ het publiek. Daarover werd hier reeds eerder bericht. En nu is er „Het Gevlucht“. Dat is het verhaal van een fijne zomer die vier vrienden beleven. Ze „kraken“ een oude molen waarvan ze denken dat die misschien niemand meer toebehoort. Maar er is wel degelijk een eigenaar. Eerst ziet die het niet zo graag gebeuren dat zijn molen gekoloniseerd wordt. Toch raakt hij snel ervan overtuigd dat de vier het goed voorhebben met de molen. Hij wordt hun bondgenoot. Door hem vernemen de kinderen heel wat over de molen en wat er vroeger mee gedaan werd. Maar niet alleen dat. Uit de verhalen van de man komen de kinderen allerlei te weten over de recente geschiedenis met de twee wereldoorlogen als centrale punten. Of zelfs over hun persoonlijke geschiedenis.

Het verhaal speelt halfweg vorige eeuw. In een tijd dat het er op school heel anders aan toe ging dan we dat nu gewoon zijn. Een tijd waarin nog bloeiende wijkkermissen bestonden en de mensen naar mekaar keken in plaats van naar hun smartphone. Een tijd dat kinderen nog op straat speelden en hun fantasie gebruikten.

De vier, drie jongens en een meisje, verschillen nogal van elkaar maar ze komen goed overeen. Eigenlijk vullen ze mekaar aan. Elk met zijn eigen geschiedenis en talenten. Samen beleven ze allerlei spannende avonturen. Op het einde van de zomer staan ze op een belangrijk kruispunt in hun jonge leven.

Het boek is bedoeld voor een lezerspubliek vanaf ongeveer 10 jaar. En verder voor iedereen die jong genoeg van hart is. De oudste proeflezer was een eind in de negentig! Dus ... wat let u?

Hardcover met 360 bladzijden leesplezier. Schitterend geïllustreerd.

Het boek is online te koop bij mijnbestseller.nl via deze link:



Indien de verzendingskosten vanuit Nederland je afschrikken: je kan ook terecht bij mij. Ik ben te bereiken via de webmaster. Klik hiervoor op de afbeelding hierna
Wanneer het niet te ver uit de buurt is, wil ik het boek ook wel komen brengen!

Het ISBN is 9789463421485 en het boek kost 20,00 euro.

Hierboven kan je zien hoe de voor- en de achterkant van het boek eruit zien.

O ja, Het Gevlucht heeft niets te maken met vluchten of met vluchtelingen. Waarmee dan wel? Tja, om dat te weten te komen zal je het boek moeten lezen! (Tenzij je molenaar bent, dan weet je het al).

Alvast bedankt voor de aandacht en beste groeten,

Michel Christiaens